tips en tricks
7-3-2024
Wie in Nederland woont, ontkomt er niet aan: storm en regen. Voor in de herfst en winter. Op zich best gezellig als je veilig en warm binnen zit, maar als je de weg op moet met de auto... dan wordt het toch een ander verhaal. Wij geven je de beste tips om veilig te autorijden in de regen en storm.
Wind is ons in Nederland niet vreemd. Maar wanneer spreken we van een echte storm? Er is sprake van een storm als de windkracht 9 of meer is op de schaal van Beaufort. Hoe hoger de windkracht, hoe zwaarder de windstoten zijn. En dat betekent natuurlijk dat autorijden een stuk lastiger en gevaarlijker wordt.
In sommige gevallen is het dan ook sterk af te raden en zelfs levensgevaarlijk om de weg op te gaan tijdens storm en zware regenval. Als het KNMI code geel uitgeeft, dan moet je op je hoede zijn. Maar bij code oranje of rood is het beter om het risico niet te nemen en dus thuis te blijven.
Het KNMI geeft code geel op het moment dat er kans is op windstoten van meer dan 75 km/u, oftewel windkracht 9 tot 10. Dit wordt code oranje als de windstoten boven de 100 km/u zijn en plaatsvinden in een gebied groter dan 50 bij 50 kilometer. Er is dan sprake van windkracht 10 en hoger. Code rood, tot slot, wordt uitgegeven als het KNMI verwacht dat het weer mogelijk een enorm grote impact heeft op de samenleving. De weg op gaan is dan allesbehalve verstandig.
Hoewel het logisch is dat je liever de auto dan de fiets pakt wanneer het regent, is rijden in hevige regen niet zonder risico. Net als bij rijden tijdens een storm is het belangrijk om op je snelheid te letten en voldoende afstand tussen jou en je voorligger te houden. Bovendien gelden onderstaande richtlijnen om je veiligheid te waarborgen:
Het korte antwoord is: het hangt ervan af. Bij code geel is het belangrijk om waakzaam te rijden, en bij code oranje of rood is het beter om thuis te blijven. Stormachtige windstoten zijn immers verraderlijk. Bijvoorbeeld op de snelweg, wat een open gebied is. Bovendien rijden andere weggebruikers een stuk minder voorspelbaar, zeker fietsers en motoren. Dat gezegd hebbende: rijden in een storm, ongeacht welke code geldt, is niet verboden.
Moet je echt de weg op? Houd je dan extra goed aan de veiligheidsregels. Zo voorkom je (zo goed als het kan) nare verrassingen, onverwachte slingers of zelfs ongelukken.
Zoals we hierboven al zeiden, is het vaker niet dan wel verstandig om de weg op te gaan met storm en regen. Heb je toch besloten de weg op te gaan? Houd je dan aan onderstaande veiligheidstips.
Tip 1: Slow down
Bij rijden met storm en regen geldt meer dan ooit: doe het rustig aan! Haasten heeft geen zin en is zelfs levensgevaarlijk. Houd genoeg afstand tussen jouw auto en die van andere weggebruikers, zodat je genoeg tijd hebt om te reageren als dat nodig is.
Tip 2: Ontspan
Als je in een storm of regenbui rijdt, is je neiging waarschijnlijk om het stuur extra stevig beet te pakken en zo meer controle over je auto te houden. Vaak bereik je hier juist het tegenovergestelde mee. Probeer dus te ontspannen: ontspan je benen en voeten, laat je schouders zakken en houd het stuur losjes maar goed vast.
TIp 3: Handen aan het stuur
We raden je aan om met beide handen het stuur vast te houden. Nogmaals: niet krampachtig knijpen, maar wél met twee handen aan het stuur. Hierdoor reageer je beter op windstoten en ben je beter bestand tegen de zuigkracht van voorbijrijdende vrachtwagens.
Tip 4: Wees alert
Het spreekt voor zich dat alertheid en waakzaamheid erg belangrijk zijn als je auto rijdt, en dat geldt al helemaal als je rijdt in de storm en regen. Zelfs als het even rustiger lijkt, is het essentieel dat je alert blijft. Een zware windstoot kan je zomaar overvallen en een ongeluk zit in een klein hoekje! Let extra goed op vrachtwagens, fietsers en bestuurders van motors, omdat die behoorlijk kunnen slingeren in de wind.
Tip 5: Vermijd grote plassen
Aangezien het vaak behoorlijk regent tijdens een storm, vormen er al snel grote plassen water op de wegen. Hierdoor loop je het risico op aquaplaning. Dat betekent dat je auto de grip op het wegdek verliest, omdat de banden het water van de plas niet snel genoeg kunnen afvoeren. Je kunt hierdoor gaan slippen, met alle gevolgen van dien. Vermijd dus grote plassen als dat kan, en rijd langzaam. In het geval van aquaplaning laat je het gaspedaal los en rem je pas als je je auto weer onder controle hebt.
Tip 6: Vermijd bomen
Hoge bomen vangen veel wind, aldus het gezegde. En zo werkt het ook in een storm. Bomen, specifiek hoge en oudere bomen, zijn kwetsbaar tijdens een storm. Ze kunnen omwaaien waar je bij staat! Ook kunnen takken in het rondslingeren en op je auto terechtkomen. Als het kan, vermijd dan wegen met veel bomen.
Tip 7: Gebruik je verlichting
Zie je door regenval geen hand voor ogen? Zet dan het mistlicht aan de voorkant van je auto aan. De dimlichten mag je dan uitzetten. De mistachterlichten mag je echter niet aanzetten als het zwaar regent. Zie je minder dan 50 meter door sneeuw of mist? Dan mag je de mistachterlichten wel aanzetten. Lees hier onze beste tips voor rijden in de sneeuw.
Tip 8: Schuil op een parkeerplaats
Als de storm heel heftig is, dan is het beter om een veilige parkeerplaats op te zoeken. Parkeer niet onder of bij een boom! Als de storm weer wat rustiger wordt, kun je voorzichtig de weg weer op.
Tip 9: Vermijd dijken, bruggen en open gebieden
De wind heeft vrij spel op open vlaktes, dijken en bruggen. De windstoten kunnen je auto hier extra hard raken, met allerlei mogelijke gevolgen. Beter vermijd je deze plekken dus. Probeer ook niet (te dicht) langs een gebouw of vrachtwagen te rijden, omdat je dan in de luwte rijdt en gelijk de volle laag krijgt zodra je er voorbij bent. Is vermijden geen optie, wees dan extra alert op weersverrassingen.
Tip 10: Rijd zonder aanhanger of busje
Net als hoge bomen vangen ook aanhangers, busjes en caravans veel wind. Laat die dus, indien mogelijk, thuis.
Rijhulpsystemen zijn bedoeld om rijden gemakkelijker, efficiënter en veiliger te maken. Dat wil niet zeggen dat elk rijhulpsysteem even handig is tijdens een storm of regen.
Rijden op cruisecontrol bijvoorbeeld raden we af tijdens een storm. Het is beter om zelf de snelheid te bepalen en controleren, omdat er allerlei onverwachte situaties kunnen ontstaan. Zodra de storm is gaan liggen, kun je weer overschakelen op cruisecontrol.
Rijhulpsystemen als achteruitrijcamera’s en blind spot warning zijn daarentegen heel handig tijdens het autorijden in de storm of regen en dragen bij aan de veiligheid van jezelf en van weggebruikers.
Het is je gelukt om van A naar B te rijden in de storm en regen, maar dan komt de volgende uitdaging: parkeren. Waar zet je je auto als de storm nog niet is gaan liggen?
Wij raden je aan om je auto te parkeren op een overdekte plek, zoals een garage. Dat is de veiligste optie. Dat kan je eigen garage zijn of een openbare parkeergarage in de buurt. Gebruik dan ook je parkeersensoren en achteruitrijcamera om je omgeving goed in de gaten te houden. Als overdekt parkeren geen optie is, let dan op de richting waarvandaan de wind komt en parkeer op een plek naast een gebouw dat uit de wind staat. Of zet je auto juist neer op een volledig open plek zonder bomen in de buurt, zodat er niks tegen je auto waait.
Kortom, autorijden in storm en regen is niet zonder risico’s. Wel zijn er tal van voorzorgsmaatregelen die je zelf kunt nemen om de veiligheid van jezelf én andere weggebruikers te vergroten. We raden je dan ook aan om hier rekening mee te houden.
Daarnaast raden we je aan om te kiezen voor een auto die beschikt over handige autofuncties die de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers vergroot.